Skim caruman KWSP suami yang berpoligami, faraid ada jawapannya

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

Setakat tu je ke jawapan Kak Wan memang level-level menteri cap ayam la, di mana silapnya soalan YB Kuala Nerus tu. Orang nakkan jawapan bukannya perli lebih baik Kak Wan duduk rumah buat kuih bengkang je la. Memalukan orang Islam aja.

Adakah mempertahankan hak seorang isteri bermadu di salah erti kan, malahan di perli pulak oleh menteri. Memang naluri perempuan bila dengar bermadu atau isteri lebih dari satu ini hati diaorang memang akan sakit, terus terang Aje.

Inilah kelemahan kerajaan yang tidak berpaksikan Islam sebagai wadah, pasti akan buntu mencari jawapan yang sulit sedangkan Islam sudah menyediakan garis panduan dalam berhukum.

Ustaz bagi contoh penyelesaian Islam.

. HUKUM FARAID

Semua isteri berhak ke atas pusaka suaminya. Agihan faraidnya seperti berikut :
Jika simati ada anak dan:
Ada 1 isteri, hak isteri ialah 1/ 8 Ada 2 isteri, hak setiap isteri ialah 1/16 Ada 3 isteri, hak setiap isteri ialah 1/24 Ada 4 isteri, hak setiap isteri ialah 1/32
Jika si mati ada tidak meninggalkan anak dan:
Ada 1 isteri, hak isteri ialah 1/ 4 Ada 2 isteri, hak setiap isteri ialah 1/8 Ada 3 isteri, hak setiap isteri ialah 1/12 Ada 4 isteri, hak setiap isteri ialah 1/16

Maka tanpa mengira isteri ke berapa hak mereka adalah sama banyak. Tidak kira sudah berkhidmat 40 tahun, 20 tahun, ataupun baru sehari. Bahagian ini WAJIB diserahkan kepada isteri ( kecuali jika dia menolak ). Menafikan hak mereka adalah HARAM sama seperti menafikan hak waris faraid yg lain.

Anak anak dari isteri pertama selalu membuat kesilapan dengan mengandaikan mak tiri mereka tiada hak kerana mak mereka sbg isteri pertamalah yang paling banyak berkorban maka patut dapat paling banyak pusaka ayah berbnding isteri lain. Ramai anak yang bercerita kpd saya ayah mereka kena sihir / kena goda dgn mak tiri dll. Faktor faktor ini tidak diterima dlm penentuan faraid & pusaka.

Pahit untuk ditelan ? Ya !

Tetapi inilah hakikatnya & pasti ada hikmah Allah tetapkan faraid untuk isteri sedemikian rupa. Kita perlu yakin.

Agaknyalah korang yang perli-perli dalam komen tu nanti bila ada masalah pembahagian harta korang rujuk kat mana ye, pasti akan diselesaikan oleh hukum Islam juga, jangan duk sembang busuk hati sangat.

Mengkritik itu boleh tapi jangan sampai menghina, itu salah satu sunah Rasulullah dan akhlak perbuatan beliau cerminan kita jangan sampai kita berdosa di atas perkara yang kita jahil. Lain kali pakai otak bila nak komen jangan pakai lutut.

Machai apa tahu Anguk-anguk je kerjanya…


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !
Tags: ,

Related Posts

Add Comment