“Seks selamat untuk halang mengandung perlu untuk remaja sekarang” – Syed Saddiq

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

Baru-baru kita digemparkan di Dewan Rakyat dengan berita kebanyakkan bayi dalam kes baby dumping adalah melayu. How to solve it?

1. Saya mencadangkan kita memberi pendedahan sex education kepada anak-anak muda kita.

2. Apa itu sex education? Sex education adalah pendidikan mengenai kesihatan reproduktif melalui saluran yang tepat.

3. Baru-baru ini Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat pun menyuarakan pendapat mereka mengenai importance of sex education dan saya bersetuju dengan mereka.

4. Mengapa harus kita ajar sekarang dan kenapa pentingnya Sex Education?

5. Laporan UN menunjukkan Malaysia is among the 10 countries yang menyumbang kepada 95 % kes-kes HIV di kawasan Asia Pasifik.

6. Ditambah pula dengan saranan Malaysia Aids Council yang menekankan infection rate among drug users hanya 11%. Bermaksud yang lain berlaku ketika seks.

7. Perkara ini diburukkan lagi dengan 697 kes pembuangan bayi yang berlaku di Malaysia dari tahun 2010-2016 dan ini hanyalah nombor from reported cases.

8. 4379 cases dari tahun 2010 hingga 2015 adalah kes incest bermaksud kebanyakkan mangsa tidak pun tahu perkara ini adalah rogol.

9. We should also take note that kita tidak mendapat data yang lengkap dari PDRM dan ini hanyalah berdasar rekod kementerian ataupun agensi berkaitan. Bermaksud nombor sebenar mungkin lebih besar.

10. Ini menunjukkan masalah ini sudah menjadi kronik dan perlu diselesaikan.

11. Bagaimana Sex education boleh membantu dalam menyelesaikan masalah ini?

12. Sex education menekankan konsep reproduction, contraception & safety first.

13. Adalah tidak boleh dinafikan remaja-remaja sekarang makin bebas, this can’t be avoided. Paling kurang kita mengajar mereka mengamalkan seks selamat dengan menghalang mereka dari mengandung.

14. Walaupun anda tidak terima alasan pertama saya, paling kurang seks education mengajar anak-anak muda apa yang boleh dikatakan seks tidak kisah oral or actual penetration.

15. Ini boleh mengurangkan kadar rape yang berlaku among close family members yang mengambil kesempatan ke atas kenaifan anak-anak kecil yang tidak tahu apa itu seks.

16. Selain itu, anak-anak muda juga boleh belajar mengenai ways to take care of your reproductive organ.

17. Perkara ini tidak atau jarang berlaku kerana anak-anak muda atau ibu bapa malu to talk about these isssues. Kita paling kurang menyediakan forum perbincangan.

18. Kita harus normalisasikan perbincangan mengenai isu-isu sedemikian. Sangat menyedihkan apabila kita lihat anak muda berumur 20 tahun tidak tahu apa itu seks dan diambil kesempatan.

19. Researchers from University of Washington menunjukkan sex education menurunkan kadar baby dumping by 50%.

20. Fine time kita ajar sex education kepada anak-anak muda kita. Tidak salah untuk mendapat ilmu yang berguna untuk kita.


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !

Related Posts

Add Comment