Sekeluarga kemalangan sayunya ibu dan ayah ‘PERGI’ dulu, tinggallah 3 beradik yatim piatu

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

Kejadian kemalangan yang berlaku penghujung Disember 2016 melibatkan lima beranak meragut nyawa ibu dan ayah. Tragedi itu juga menyebabkan tiga anak perempuan arwah cedera parah.

Allahyarham Ridzuan Abdul Rajak, 33 dan Intan Maizura Aidul Badri, 34 meninggalkan anak-anaknya, Mia Dhelisya Ridzuan, 6 Ayra Batrisya, 4 dan Rania Elysya, 2 selepas kenderaan yang dipandu kemalangan membabitkan empat buah kereta dan empat buah lori.

Ketika kejadian, mereka sekeluarga dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur sebaik selesai mengadakan majlis kenduri arwah ayah Intan di Taiping, Perak.

Dalam perjalanan balik itulah, mereka berhajat singgah ke rumah dua orang adik beradik Intan di Slim River.

Sayang hajat tak kesampaian, bila mana kenderaan mereka terbabit kemalangan. Sampaikan kesesakannya berlanjutan lebih 14 kilometer. Kejadian berlaku di kilometer 371.9 berhampiran susur keluar Slim River arah Selatan sekitar 3.30 petang.

Kemalangan berpunca dari sebuah lori dari arah Selatan menghala ke Utara yang hilang kawalan. Lalu memasuki laluan bertentangan sebelum melanggar kenderaan lain

Buka Facebook Nampak Nama Kakak Dan Abang Ipar Kemalangan Maut

Mingguan Wanita menghubungi, abang Intan, Khairil Izham Abdul badri, 39 untuk mendapatkan cerita di sebalik kejadian.

“Masa kejadian, saya bekerja di Slim River. Adik lelaki saya yang buka butik pengantin MySanding di Slim River pun
masih bekerja di butiknya.

“Kenduri arwah ayah ini tak dirancang dan Intan buat secara tiba-tiba. Memandangkan kami bekerja, tak dapatlah kami balik. Hari yang sama juga, intan ada telefon adik lelaki yang dia nak singgah lepas selesai kenduri di Taiping.

“Mereka bertolak jam 1 ke 2 petang. Ikutkan dalam jam 4 dah sampai rumah kami. Tapi mereka tak juga sampai. Adik lelaki saya hairanlah. Kenapa lama sangat. Dia cuma fikir, mungkin sangkut dalam kesesakan di lebuh raya.”

Butik pengantin adik lelaki Intan ini berada dekat dengan lebuh raya. Kalau jenguk menerusi tingkap, memang boleh nampak pergerakan kenderaan di atas lebuh raya.

Adik lelakinya perasan ada kesesakan teruk. Agaknya tentulah ada kemalangan. Tapi dia tak tahu yang mangsa kemalangan itu adalah adik perempuannya sendiri.

“Hari itu saya ada di studio. Tak jauh dari butik pengantin itu. Berehat setelah habis bekerja.”

Bila dah jam 6 petang, adik lelakinya tutup kedai dan pulang ke rumah. Tapi dia tak sedap hati. Dia telefon kakaknya, Intan tapi tak berjawab.

“Sangka adik lelaki saya mungkin bateri telefon Intan dah habis.”

Kejutan Buat Kami

Ketika jam 7 malam, isteri adik lelakinya buka Facebook. Tiba-tiba dia terbaca berita kemalangan besar melibatkan lapan buah kenderaan.

Mulanya dia tak perasan lagi. Tapi lepas baca detail barulah dia nampak nama Intan, suaminya dan kereta Exora. Segera dia beritahu suaminya.

“Ini adik aku!” Tanpa fikir panjang, adik lelaki saya terus telefon saya. Tapi saya pula tak jawab.

Dia terus ke studio. “Saya ingat lagi dia kata, ‘Am.. Intan punya famili dah accident Am. Meninggal Am.”

“Saya terkejut. Tanya mana dia tahu berita tu. Dia kata dia nampak di Facebook. Terus dia tunjuk berita tu dekat saya.”

“Kami segera ke Hospital Slim River untuk mengesahkan betulkah itu Intan. Hospital pula tak jauh dari butik pengantin adik lelaki saya. Sebaik sampai, kami tanya kakitangan hospital. Dan mereka beritahu jenazah Intan suaminya ada di bilik mayat.”

Tom dan Ain, ibu dan adik perempuan kepada arwah Intan Maizura menggalas tanggungjawab menjaga dan membesarkan anak-anaknya.

Bateri Kong, Polis Tak Dapat Nak Maklum Segera

Waktu itu, pihak polis pun tak dapat nak maklumkan pada keluarga Intan. Memandangkan telefon Intan rosak. Mereka tak tahu nak cari siapa kecuali pergi ke alamat rumah di Taiping.

Mereka bersyukur sebab kami datang hospital. Selepas sahkan yang meninggal dunia itu adik perempuan mereka, Khairil rasa begitu berat hati mahu maklumkan pada ibunya di Taiping.

“Rupanya situasi di rumah pun sama. Emak minta adik bongsu kami, Ain telefon Intan. Nak tahu sama ada Intan dah selamat atau belum sampai ke KL.

“Ain cuba hubungi Intan tapi tak dapat. Masa yang sama, adik saya duduk depan TV. Dia nampak berita itu dan perasan nama yang disebut sama dengan nama kakak dan abang iparnya.

“Adik saya beritahu emak yang dia nampak nama Intan dan suaminya Iwan keluar dalam berita. Mereka kemalangan.

“Emak macam tak nak percaya. Dalam masa beberapa minit saya pula telefon emak. Ain yang jawab. Saya beritahu
berita yang sama. Emak masih tak boleh terima.

Selepas kejadian itu, semua ahli keluarga bergegas ke Slim River. Demi memudahkan ahli keluarga untuk melawat, jenazah suami isteri itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Balun dekat Slim River.

“Slim River itu dah tengah-tengah perjalanan antara KL dan Taiping.”

Mama Datang, Pesan Jaga Diri Elok-elok

Biarpun peristiwa itu dah setahun berlaku, tiga orang anak buahnya masih tak mengerti apa yang mereka lalui. Selepas kemalangan, anak-anak ini dijaga neneknya, Tom Binti Dan, 71 dan adik perempuan bongsu, Ain Azmona dan suami di Taiping.

Kebetulan adik bongsunya itu masih belum dikurniakan cahaya mata setelah lama berkahwin. Adik bongsu dan adik iparnya sanggup menjaga ketiga-tiga anak buah mereka.

“Ini perancangan Tuhan. Kini keadaan anak-anak buah saya lebih baik selepas kemalangan itu. Saya pernah bertanya pada Mia sama ada dia sedar ketika kemalangan berlaku.

 

“Mia kata dia sedar dan dapat melihat mama dan papanya. Tetapi dia tak boleh buat apa-apa kerana tak larat dan penat. Baru-baru ini saya balik ke kampung. Saya tanya keadaan dia.

“Kata emak, kadang-kadang Mia menangis. Pernah emak tanya kenapa. Jawabnya, mama datang dan pesan dia jaga diri elok-elok. Selepas ini mama tidak boleh datang lagi sebab mama jauh.

“Nanti kalau ada duit simpanan itu berjimat. Bila saya tanya, kata Mia, dia bermimpi. Mungkin kerana rindukan arwah.”

 

Sumber :
– www.mingguanwanita.my

 


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !
   

Related Posts

Add Comment