Nak cantik punya pasal, ubat kencing manis dilupakan. Akhirnya membawa maut !

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

Gambar di atas sekadar hiasan

 

ADA KENCING MANIS, TAPI UMUR MASIH MUDA

Umur baru 17 tahun. Kencing Manis dah 2 tahun, tapi tak mahu ambil insulin. Ye lah, masih muda kan…muka cantik lagi penting. Lantas beliau hanya makan ubat & sapu-sapu untuk tujuan kosmetik sahaja. Betul, kulit beliau lembut (sebenarnya terlampau lembut) dan bersinar-sinar (glowing).

Sayangnya, ubat-ubat tersebut mengandungi STEROID! Steroid ini menjadikan kandungan gula dalam darah terlampau tinggi. Lantas beliau datang dalam keadaan tenat dengan komplikasi DIABETIC KETOACIDOSIS. Bacaan gula 45 mmol/L. Bukan itu sahaja kulit beliau yang disapu berkarton ubat-ubat nak lawa (juga mengandungi steroid) sangat nipis (atrophy), senang luka dan ada kawasan yang nanah terkumpul dibawah kulit (abcesses, seperti gambar hiasan)

 

Beliau mengalami Septicaemia (kuman melarat masuk dalam darah); kuman dikenal pasti sebagai Staphylococcus Aureus. Bukan calang-calang kuman, dah merebak ke pelbagai organ – buah pinggang, paru-paru, jantung (dipanggil “multi-organ failure”). Beliau tidak dapat bernafas, koma dan menemui ajal selepas berperang lebih 20 hari di Unit Rawatan Rapi.

KALAU TAK KISAH MACAMANA ?

JANGAN sekali-kali tinggalkan ubat doktor sarankan terutama untuk penyakit seperti Kencing Manis. Kalau mengalami Type I Diabetes Mellitus seperti pesakit ini, ia disebabkan kekurangan sel-sel beta kelenjar pankreas, jadi kuranglah penghasilan insulin. Pesakit ini perlu insulin dan banyak lagi matlamat rawatan (CPG 2016). Tapi kalau tak kisah, macamana?

Kebanyakan pesakit lain di Malaysia mengalami jenis Type II Diabetes Mellitus, yang rawatan asasnya adalah perbetulkan gaya hidup; makan seimbang, senaman yang cukup & berat badan di paras optima (BMI 18-23).

Disini saya nak mengingatkan, bacaan paras gula BUKAN menjadi ukuran samada kencing manis seseorang itu terkawal atau tidak. Kalau ada Kencing Manis, masa temujanji bolehlah tanya doktor, berapa paras HbA1C (iaitu purata kawalan Kencing Manis selama 3 bulan – ujian ini adalah rutin). Bacaan HbA1C kebiasaannya perlu antara 6.0 hingga 7.0%; bergantung kepada profil risiko pesakit (CPG 2015). Lagi tinggi, maksudnya teruk lah kawalan kencing manis itu.

IKLAN KATA BACAAN GULA TURUN ? TAKDA MAKNANYA !

Kalau puasa lebih 2 hari sebelum ambil darah memanglah akan jadi rendah! Kadang kala datang klinik hampir nak pengsan pun ada. Kami doktor tahu “helah” begini. Satu bacaan paras gula tidak cukup untuk kami tahu keperluan rawatan. Kami memerlukan SMBG; iaitu bacaan gula beberapa kali sehari (contoh sebelum sarapan, sebelum makan tengahari, sebelum makan malam & sebelum tidur). Tak payah lah cuba cara ini & jangan percaya testimoni jurujual semua sebab saya belum tengok mereka sebut HbA1C. Iklan kata bacaan gula turun itu sebenarnya TIDAK BERMAKNA langsung. Helah menipu masyarakat semata-mata.

Pendapat saya, kalau emak ayah yang ada Kencing Manis, mohon anak-anak belikan mesin pemeriksaan gula supaya mereka boleh pantau sendiri dirumah. Mesin ini tidak mahal, keluarkan duit sedikit untuk kesihatan mereka, apa salahnya. Kalau tidak mampu, boleh mohon para Doktor merujuk ke Jabatan Kebajikan untuk bantuan. Pendek kata, tiada alasan untuk pesakit Kencing Manis tidak mempunyai mesin tersebut dirumah.

Rawatan Kencing Manis ini sebenarnya di dalam tangan pesakit sendiri; nak buat atau tidak, itu sahaja.

Fokus masyarakat kita nampaknya banyak lagi yang perlu diperbetulkan. Mana lagi penting, luaran atau dalaman anda?

Kulit luaran yang “glowing” tidak berguna akhirnya.

 

Kredit :
Dr Rafidah Abdullah
Pakar Perubatan/Nefrologi
#MedTweetMY


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !

Related Posts

Add Comment