Kanak-kanak main keseorangan maut terjerut tali langsir

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

IPOH: Seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun maut selepas terjerut tali pengikat langsir di rumah ibu bapanya di Meru Raya pada Selasa.

Dalam kejadian kira-kira pukul 2.30 petang itu, kanak-kanak tersebut disahkan meninggal dunia oleh pasukan perubatan semasa dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Mohd Ali Tamby berkata semasa kejadian mangsa yang ketika itu berada di rumah bersama ibu tirinya berumur 30 tahun bermain tali pengikat langsir di kawasan tangga berhampiran dapur.

“Sebelum kejadian mangsa dikatakan meminta biskut kepada ibu tirinya yang memasak di dapur sebelum pergi ke ruang tamu semula untuk bermain. 

“Ibu tiri mangsa kemudian berasa tidak sedap hati sebelum keluar dan mendapati mangsa terjerut di tali pengikat langsir tersebut,” katanya dalam satu kenyataan media.

Mohd Ali berkata ibu tiri mangsa yang merupakan suri rumah sepenuh masa kemudian menghubungi suaminya yang berada di Bangi atas urusan kerja serta kakak kandung beliau yang tinggal berhampiran.

“Wanita itu kemudian menghubungi talian 999 sebelum diminta membuat bantuan pernafasan kecemasan (CPR) sementara menunggu pihak ambulans. Semasa proses CPR terdapat tanda positif apabila ada denyutan nadi dan susu keluar dari mulut mangsa. CPR dibuat hingga pihak ambulans sampai kira-kira pukul 3 petang yang kemudian meneruskan CPR dan membawa mangsa ke HRPB sebelum memaklumkan mangsa telah meninggal dunia,” katanya.

Mohd Ali berkata ketika kejadian bapa mangsa yang berumur 33 tahun yang merupakan seorang pensyarah di sebuah Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di sini berada di Bangi atas urusan kerja, manakala kakak mangsa yang berumur lima tahun sedang bersekolah.

Beliau berkata hasil bedah siasat mendapati mangsa meninggal dunia akibat jerutan di leher akibat tergantung.- Bernama

 


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !

Related Posts

Add Comment