Bercinta 10 tahun, selepas kahwin baru faham kerenah pasangan adalah perkara menakutkan

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

TENGOK SAHABAT KAHWIN DAN BAHAGIA, ITU HANYALAH MEKAP

Pesanan buat yang belum kahwin…kita hanya akan benar-benar mengenali seseorang SETELAH KAHWIN dengannya, tidur sebantal, makan sepinggan, duduk sebumbung. Baru tahu masa itu dia tidur berdengkur, baru tahu rupanya jenis lepas berak tak reti flush, baru tahu cepat stress kalau ada masalah…baru tahu pemarah apabila ditegur…baru tahu…baru tahu…

Bercinta hatta 10 tahun, gayut tiap malam, dating tiap² hari BELUM CUKUP untuk mengenali seseorang. Kahwin bukan hanya tentang dating halal, snap gambar romantik dapat konvo sama², boleh pegang² tangan, boleh makan bersuap, semua yang sweet² manis² (sampai diabetes katanyaaa), everything goes smooth all the time & live happily ever after.

Kalau kamu lihat yang INDAH-INDAH daripada kawan yang baru kahwin, itu semuanya hanya apa yang dia mahu perlihatkan kepada dunia. Realitinya susah payah perit air mata yang disembunyikan. Siapa yang tahu ? Kita hidup di alam realiti, bukan fantasi. Jangan hanya berangan yang indah² tanpa memikirkan AMANAH dan TANGGUNGJAWAB yang bakal dipersoalkan.

Alasan sudah kenal lama sangat atau untuk ‘elak maksiat’ saja TIDAK CUKUP untuk kahwin segera. Sebab jika masa bujang gunakan alasan kahwin untuk pelihara maruah bagaimana kamu yakin kamu dapat menjaga maruah selepas nikah?

SENGAJA BALIK LEWAT KERJA KERANA LARI DARI TANGGUNGJAWAB

Kalau sebelum kahwin tidak mampu bersabar atau bertahan dengan ujian yang kecil atau sedikit, bagaimana kamu jangkakan untuk bersabar dan bertahan dengan ujian yang besar dan banyak selepas berkahwin?

Bersediakah kamu…pulang kerja penat, lapar, mengantuk tetapi BERSABAR apabila isteri tak masak sebab alahan mengandung atau anak meragam ? bolehkah kamu TETAP TERSENYUM, menyinsing lengan memasak di dapur kemudian menyuapkan makanan ke mulut isteri kamu yang juga lapar, urus kencing berak dan mandikan anak² untuk beri isteri ruang untuk dirinya? Basuh, lipat baju yang menimbun? Atau kamu akan sengaja pulang lewat sebab mahu lari dari menjaga anak² dan makan sahaja di luar ?

Yang perempuan sudah bersediakah untuk mentaati seorang lelaki yang baru hadir dalam hidup ? Bersediakah menanggung jerit perih alahan mengandung, sakit bersalin, berpantang, realiti anak mahu mengempeng berjam-jam sampai badan menggigil lapar dan lesu yang amat? You are giving your life for your children. JANGAN MIMPI hendak makan, mandi, tidur dengan aman selagi anak masih kecil !

KAMU BENTAK AYAH DAN MAK KERANA SUSAHKAN KAMU UNTUK BERKAHWIN ?

Apabila kamu membentak marahkan orang tua, kenapa susahkan orang nak kahwin padahal kamu tidak sedar. Ibu bapa sedang mendidik kamu bahawa kehidupan selepas kahwin itu BUKAN MUDAH sebab itu mereka mahu kamu berdikari sekurang-kurangnya cuba hadapi susah sendiri tanpa harapkan orang lain sebab kahwin memang senang tetapi menjadi ketua keluarga dan ibu rumahtangga itu tidak mudah !

Tak sedikit yang rumahtangganya runtuh disebabkan masalah KEWANGAN, TIDAK FAHAM DAN TIDAK MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB, TIADA KEPERCAYAAN, PERSEFAHAMAN dan lain², walaupun asalnya perkahwinan itu diawali atas dasar cinta yang mendalam.

Malangnya kita hanya menyedari setelah kahwin…untuk menjayakan hidup berumahtangga, cinta saja tak cukup rupanya ! Barulah kita sedar quote ‘rezeki setelah nikah’ itu perlu diusahakan dan disertakan dengan ujian bukannya terus bergolek masuk ke dalam mulut.

Cuma ketika itu baru kita sedar…betul apa mak ayah kata…”cinta saja tak cukup”…

Moga Allah mudahkan perjalanan kamu semuanya.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=O3qkR-Yw-x4[/embedyt]


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !

Related Posts

Add Comment