“75% kanak-kanak Malaysia pernah lihat web lucah” – SKMM

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

KUALA LUMPUR 13 Mac – Kira-kira 75 peratus pengguna internet dalam kalangan kanak-kanak berumur antara 10 dan 17 tahun di negara ini memiliki pengalaman pernah melihat kandungan yang tidak sesuai yang kebanyakannya berunsur lucah

Pengarah Kanan Bahagian Advokasi dan Jangkauan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Eneng Faridah Iskandar berkata, daripada jumlah itu, 47.4 peratus adalah kanak-kanak berusia antara 10 dan 12 tahun, 41 peratus berusia antara 13 dan 15 tahun dan 11.5 peratus berusia antara 16 dan 17 tahun.

Menurut beliau, 94.2 peratus kanak-kanak yang terdedah dengan kandungan tersebut segera meninggalkan laman web berkenaan, 6.4 peratus memaklumkannya kepada keluarga atau guru, 3.8 peratus membiarkan laman web itu tertutup sendiri dan 2.6 peratus melihatnya dengan sengaja.

“Selain laman web lucah, kanak-kanak ini juga terdedah dengan laman-laman web yang mengandungi unsur-unsur kebencian atau keganasan yang boleh mendatangkan bahaya kepada mereka sehingga membuatkan mereka berasa tidak selesa, sedih dan sebagainya.

“Kajian SKMM juga mendapati 54.9 peratus kanak-kanak (yang menggunakan internet) ini juga mempunyai pengalaman menerima mesej peribadi daripada orang yang tidak dikenali,” katanya kepada Utusan Malaysia selepas menyampaikan ceramah dalam Seminar Jenayah Seksual Kanak-Kanak: Hentikan!! di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Menyedari penggunaan internet yang meluas dalam kalangan kanak-kanak serta bahaya yang mungkin mereka hadapi ketika melayari internet, Eneng berkata, SKMM telah mengambl inisiatif mengadakan pelbagai program pendidikan dan kesedaran.

Antaranya, kata beliau, ialah Klik Dengan Bijak (KDB) yang merupakan program mendidik masyarakat khususnya golongan kanak-kanak mengenai penggunaan internet dengan cara yang selamat.

“Kita juga bekerjasama dengan pembekal perkhidmatan internet (ISP) menghasilkan aplikasi ‘parental control’ bagi membolehkan ibu bapa mengawal selia penggunaan internet oleh anak-anak mereka.

“Berhubung sokongan teknikal, SKMM membantu pihak polis sebagai agensi penguatkuasa utama dari segi forensik, pencarian maklumat, menutup laman web mengandungi unsur-unsur seperti pornografi dan sebagainya,” katanya.

Kata Eneng, walaupun lebih berperanan sebagai agensi sokongan terutama dalam aspek penguatkuasaan, SKMM pada masa depan perlu melangkah lebih ke hadapan dan pro aktif dalam meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai penggunaan internet yang beretika dan selamat.

 

Sumber :
– www.utusan.com.my


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !

Related Posts

Add Comment