1,077 pelajar sekolah mati kerana kemalangan

Kongsikan Artikel Ini !

Loading...

*Gambar sekadar hiasan

SEBANYAK 5,083 kematian direkodkan daripada 400,788 kes kemalangan jalan raya dalam tempoh Januari hingga September tahun ini, kata Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Senior Asisten Komisioner Sharul Othman Mansor.

Daripada jumlah itu, katanya, sebanyak 1,077 kematian akibat kemalangan jalan raya direkodkan membabitkan pelajar sekolah diikuti jumlah golongan itu yang cedera parah seramai 1,150 orang dan 1,675 orang cedera ringan.

“Selain itu, dalam tempoh sama kematian akibat kemalangan jalan raya membabitkan penunggang motosikal berumur 16 hingga 25 tahun adalah tertinggi direkodkan iaitu sebanyak 1,043 kes daripada 3,232 kes.

“Penunggang dan pembonceng motosikal masih lagi menjadi kumpulan pengguna jalan raya yang paling terdedah dan paling berisiko tinggi terbabit dalam kes kemalangan jalan raya di negara ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Keselamatan Jalan Raya dan Pencegahan Jenayah di Melaka, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Ketua Polis Melaka Datuk Sun Teoh Tia dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar) Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) Prof Datuk Dr Izaidin Abdul Majid.

Sharul Othman berkata, penunggang dan pembonceng motosikal adalah golongan tertinggi berisiko kemalangan kerana kebanyakan mereka sering mengabaikan isyarat lalu lintas dan aspek keselamatan yang lain.

Beliau berkata, dalam tempoh sama, sebanyak 764 tangkapan dilakukan menerusi 2,795 operasi membanteras lumba haram membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal.

Daripada jumlah itu, seramai 369 orang penunggang dan pembonceng motosikal berusia 16 hingga 20 tahun, sebanyak 275 orang berusia 21 hingga 25 tahun, seramai 87 orang berusia kurang daripada 15 tahun, seramai 30 orang berusia 26 hingga 30 tahun dan tiga orang berusia lebih daripada 31 tahun.

“Mereka didakwa mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menunggang secara berbahaya bukan saja pada diri sendiri tetapi juga kepada pengguna jalan raya yang lain,” katanya.

Beliau berkata berdasarkan situasi itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) melalui JSPT giat menganjurkan kempen keselamatan jalan raya dan pencegahan jenayah di bawah pelan Tindakan Inisiatif Strategi Lautan Biru Kebangsaan dengan institusi pengajian tinggi termasuk UTeM bagi meningkatkan kesedaran dan aspek keselamatan jalan raya dalam kalangan generasi muda.

Program berkenaan mempunyai empat objektif utama termasuk memberi pembelajaran mengenai teknik dan kemahiran menunggang motosikal secara berhemah serta memberi pengetahuan dan kesedaran melalui ceramah pencegahan jenayah, dadah, kempen keselamatan jalan raya.


Loading...
Kongsikan Artikel Ini !

Related Posts

Add Comment